Izgradnja vetroparka Alibunar

U cilju ekološkog napretka i zaštite životne sredine, Republika Srbija konstantno vrši pomak u oblasti dobijanja energije iz obnovljivih izvora.

Jedan od najvažnijih projekata ove vrste na našim prostorima je izgradnja vetroparka Alibunar, po broju vetrogeneratora najvećeg na ovim prostorima. Za veliki pomak Srbije na svetskoj ekološkoj mapi, zaslužna je i kompanija Duo Bacco, koja je od strane grčke firme Prenecon, kao i preduzeća Senvion iz Nemačke bila angažovana kao odgovorni izvođač radova.

Vetropark Alibunar sastoji se od 21 vetroturbine. Snaga vetroparka pri optimalnim uslovima je 42 MW, čime je omogućeno snabdevanje 38.000 domaćinstava električnom energijom. Povezivanje na elektromrežu i početak proizvodnje struje predviđen je za oktobar mesec.

Glavni izvođač projekta je belgijska kompanija Elicio, dok su finansijsku podršku projektu pružili IFC grupacija Svetske banke, Unicredit banka, FMO i GGF.

Na ceremoniji zvaničnog otvaranja vetroparka, između ostalih prisustvovali su ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić, ambasadori Belgije i Švajcarske, predstavnici IFC, Unicredit banke, kao i članovi pokrajinske Vlade, opštine Alibunar.

Sledeći projekat